Dodaj lub wyszukaj sugestię

Fakturownia — Forum Sugestii Main Niespójna dokumentacja procesu tworze...
Anonim 12.25
Niespójna dokumentacja procesu tworzenia faktury korekty Próbuje za pomocą API stworzyć fakturę korektę, niestety użycie przykładu z dokumentacji skutkuje błędem 422. <a href="https://github.com/fakturownia/api/?tab=readme-ov-file#f20" target="_blank">https://github.com/fakturownia/api/?tab=readme-ov-file#f20</a> Abstrahując od tego, że API nigdy nie zwraca komunikatów błędów i zawsze trzeba metodą prób i błędów dowiadywać się co jest nie tak w request'cie, czy mogę prosić o potwierdzenie, że dokumentacja tworzenia faktury korekty jest aktualna? Gdy analizuję jakie form-body wysyłane jest podczas tworzenia korekty z poziomu panelu fakturowni widać, że wysyłane parametry są inne. Przykładowo: - wg mnie w json produktu powinien znajdować się jeszcze parametr product_id - api musi wiedziec który z produktów jest korygowany. - czy korygując jedną z kilku pozycji na fakturze, wysyłam tylko te produkty, które uległy zmianie czy wszystkie pozycje nawet te które nie są zmieniane? Aktualna forma dokumentacji jest bezwartościowa.
Główna odpowiedź Tomasz Skimina 2025-12-16 17:40

Dzień dobry,

dziękuję za kontakt.
Nasze API w większości przypadków zwraca konkretny powód (miejsce) błędnej treści żądania.

Dokumentacja jest aktualna i podlinkowany przykład utworzenia korekty działa prawidłowo.

Podczas tworzenia korekty powinny być wskazane wszystkie pozycje znajdujące się na dokumencie aby korekta była zgodna ze stanem faktycznym.

W przypadku dodatkowych pytań pozostaję do Państwa dyspozycji.

Pozdrawiam, Tomasz

Komentarze (1)

Customer Reviews

Tomasz Skimina

Główna odpowiedź

Dzień dobry,

dziękuję za kontakt.
Nasze API w większości przypadków zwraca konkretny powód (miejsce) błędnej treści żądania.

Dokumentacja jest aktualna i podlinkowany przykład utworzenia korekty działa prawidłowo.

Podczas tworzenia korekty powinny być wskazane wszystkie pozycje znajdujące się na dokumencie aby korekta była zgodna ze stanem faktycznym.

W przypadku dodatkowych pytań pozostaję do Państwa dyspozycji.

Pozdrawiam, Tomasz

Dodaj komentarz